Din cele mai indepartate timpuri, oamenii au incercat sa stabileasca relatii intre starea de sanatate si unii factori ai ambiantei lor. Pornind de la experienta lor zilnica de viata, ei au stabilit diferite reguli de conduita igienica. Pentru a le da autoritatea necesara, preotii impleteau de obicei aceste norme de conduita igienica cu credintele si preceptele religioase. Marele medic al Greciei antice, Hippocrat, a fost primul care a elaborate o lucrare stiintifica de igiena, intitulata ”Despre aer, apa, locuri.”
Treptat- de-a lungul secolelor- o data cu progresul civilizatiei si al stiintei, igiena, ca si stiintele medicale in general, s-a dezvoltat puternic, descoperindu-se rand pe rand diferiti factori microbieni, alimentari, climatici etc., care provoaca sau favorixeaxa imbolnavirile.
Si in tara noastra, incepand din a doua jumatate a secolului trecut, savanti de renume ca Iacob Felix, intemeietorul igienei in Romania, Victor Babes, Carol Davila, Ion Cantacuzino si altii au adus o contributie importanta la dezvoltarea igienei in tara noastra si chiar pe plan mondial.
|
|