BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
InfoBiz Magazin Informatii utile Contact
Sportul pentru toti
`
Conceptele, metodele si mijloacele educatiei fizice si sportului, cunosc numeroase variante in functie de epoca, nivel de civilizatie si treapta sociala. Termenul de sport tinde sa inglobeze toate activitatile de competitie, fie ca au dominanta educativa sau recreativa, fie ca au o orientare comerciala, profesionala.
Prima dificultate consta in reprezentarea corecta a notiunii de sport pentru toti alaturi de sportul rezervat elitei. In general se scot in evidenta laturile pozitive ale sportului de performanta si se trec cu vederea cele negative: antrenamentul sever si nemilos, competitia rigida si de multe ori incorecta, imperativele politice si financiare ce orienteaza sportul spre senzational, vedetism, fals amatorism, in goana dupa performanta si reprezentare. Toate acestea elimina inca din plecare pe cei mai putin dotati sau dispusi la aceste conditii, deci pe majoritatea oamenilor.
In acest context sportul este o activitate specifica de intrecere, in care se valorifica intensiv formele de practicare a exercitiului fizic, in vederea obtinerii de catre individ sau colectiv a perfectionarii posibilitatilor morfo-functionale si psihice, concretizate in depasirea adversarului –“victorie cu orice pret”. Astfel, sportul devenit “lupta pentru glorie si bani”, se indeparteaza de valorile fundamentale ale educatiei fizice si sportului –sanatate, educatie, recreere, socializare. Privit din aceste unghiuri sportul pentru toti apare ca cel mai important fenomen social, fiind evident ca acesta poate fi apreciat ca o expresie multifunctionala a vietii individului si a societatii, fiind factor sanogenetic, educativ si de relatii sociale.
  • factor sanogenetic: preventiv, fortifiant, terapeutic, regenerator, de crestere a mediei de viata imbunatatire a starii fizice a familiei etc.;
  • factor educativ: comportament, consecventa, solidaritate, creativitate, disciplina, realizarea prin sine, cultura corpului, acceptarea oboselii si a efortului, autodepasirea, respectarea regulilor, descoperirea mediului s.a.;
  • factor de relatii sociale: ocuparea agreabila a timpului liber, mijloc de importante contacte sociale-cunoastere, apropiere, asociere, mijloc de intarire a vietii de familie si a societatii etc.
Baronul Pierre de Coubertain, convins de profunda injustitie si raul pe care il reprezinta sportul practicat doar de elita, a creat sloganul “sportul pentru toti”, folosit de el inca din anii 1900. Pierre de Coubertain defineste diferentele fundamentale intre diferite forme de educatie fizica, spunand: “Sportul nu este un mod de a petrece timpul de lux, o activitate pentru cei putin privilegiati si nici macar o forma de compensatie musculara pentru activitatea creierului”. Pentru fiecare barbat, femeie, copil ofera posibilitatea de a se autoperfectiona, indiferent de profesie sau de pozitia ocupata in viata. Este acompaniamentul natural al tuturor, in mod egal, in acea masura incat nimic nu-l poate inlocui. Acest mare spirit al sportului si fondator al Jocurilor Olimpice moderne, a definit clar diferitele forme de activitate fizica:
  • sportul pentru toti;
  • sportul competitiv; sportul de elita. In vederea promovarii ideei ca “sportul este facut sa fie pentru toti”, a fost nevoie de o complexitate de imprejurari:
  • dezvoltarea economica;
  • cresterea numarului imbolnavirilor din cauza lipsei de miscare; cresterea timpului liber al oamenilor.
Aceste imprejurari au determinat noi obiective, cum ar fi: practicarea sportului ca o contra masura impotriva tarelor civilizatiei (sedentarism, supraalimentatie, stress, alcolism, tabagism s.a), petrecerea timpului liber intr-un anumit mod (distractie, aventura, relatii sociale, intrecere).
Trebuie mentionat ca pana in anul 1990, “Miscarea Sportul pentru Toti” nu era caracterizata prin utilizarea unui termen comun. Se folosea TRIMM in Norvegia, Danemarca, Suedia, Japonia, SPORTUL PENTRU TOTI in Anglia, Columbia, FITNESS si SPORT in S.U.A., COME ALIVE in Noua Zeelanda, DEPOTES PARA in Spania si Brazilia, ZWEITEN VEG in Germania, SPORT DE MASA in tarile Europei Centrale si de Est. In anul 1990, sloganul sportul pentru toti si-a castigat dreptul la viata pe plan mondial si trebuie sa i se recunoasca meritul de a constitui “cel putin un limbaj unificator pentru tarile”. Se poate afirma ca in prezent expresia “sportul pentru toti” constituie inca, un subiect de polemica, optandu-se pentru termenul “activitati fizice pentru fiecare”, deoarece inglobeaza concret un domeniu vast de practicare a “cat mai multa miscare, in cat mai multe locuri si cat mai multi particiapnti”.

| Home | Pentru toti | Industrie | Agricultura | Turism | Invatamant | Sanatate | Afaceri | Informatii utile | Contact |
© Copyright - Top Quality Management